Piilevä kyberuhka
24. heinäkuuta 2019 | #Politiikka , #TietotekniikkaSanottakoon heti alkuun etten todellakaan ole mikään tietoturvaekspertti. Niin kaukana siitä kuin voi olla, oikeastaan. Siten kaikki tässä on vain omaa ajatteluani, mikä ei perustu niinkään tietämykseen vaan maalaisjärkeen. Televisiossa puhutaan siis nykyään suhteellisen paljon kyberuhista. Eikä siinä mitään, mutta yksi tärkeä asia näissä uutisissa jätetään usein pois. Sen syitä voin vain arvailla, mutta olettaisin sen olevan silti suuri uhka suomalaiselle yhteiskunnalle. Puhun tietenkin suljetun lähdekoodin ohjelmistoista, joita käytetään suomalaisissa instituutioissa ja kodeissa.
Käsitelkäämme ensin asiaa yksilön tasolla. Tavallisella suomalaisella mitä luultavimmin on kotonaan Windows-käyttöjärjestelmää käyttävä tietokone. Hän käyttää sähköpostinaan joko Googlen Gmailia tai Microsoftin Outlookia, ja päivittäin Android tai iOS puhelinta. Nämä kaikki ovat ohjelmistoja ja palveluita, joiden tarjoajat ovat ylikansallisia suuryrityksiä. Suurin osa tällaisten Suomessa käytettyjen ohjelmistojen tarjoajista ovat myös erityisesti yhdysvaltalaisia yrityksiä. Mitä pahaa tässä sitten on?
Kuvitelkaamme tilanne, jossa Google haluaisi saada Suomen myöntymään johonkin. Esimerkiksi luopumaan pyrkimyksistä tietosuojalain parantamiseksi. Googlehan voisi uhata poistavansa kaikki Googlen palvelut Suomesta. Kansa luultavasti kääntyisi nopeasti lakiehdotusta vastaan, jos se tarkoittaisi heidän menettävän Youtuben, sähköpostinsa, pilvipalvelunsa, puhelimensa käyttöjärjestelmän ja sen sovellukset, jne. Näin yhdysvaltalaisilla yrityksillä on valtava potentiaali vaikuttaa Suomen päätöksentekoon näin halutessaan. Puhumattakaan vähemmän selvistä vaikutustavoista, kuten valikoimalla mitä sisältöä palveluiden käyttäjät saavat nähdä. Pelkästään negatiivisten uutisten korostaminen asiasta, jota firmat vastustaisivat, voisi riittää kansan mielen kääntämiseen sitä vastaan. Koska elämme edes jonkinlaisessa demokratiassa, vaikuttamalla kansan mielipiteeseen kepulikonstein, suuryrityksillä on paljonkin valtaa myös yhteiskunnallisellakin tasolla.
Windows-käyttöjärjestelmä on haittaohjelma. Siinä on tunnettuja takaovia, joita yhdysvaltalaisten tiedustelupalveluiden tiedetään käyttäneen hyväksi. Microsoftilla on myös pääsy koneeseen ja kyky asentaa tai poistaa haluamiaan ohjelmistoja. Tästä johtuen se, että suomalaiset käyttävät tätä ohjelmaa, on valtava tietoturvauhka. Yhdysvaltalaiset yritykset ja tiedustelupalvelut tietävät varmaan suomalaisista enemmän kuin he itse! Näitä tietojahan voisi käyttää massojen manipuloimiseen ja yksilöiden kiristämiseen. Ei varmastikaan tarvita asiantuntijaa, pystyäkseen näkemään millainen uhka tämä on yhteiskunnalle. Eikö Suomen valtion velvollisuuksiin kuulu myös pitää huolta kansalaistensa oikeuksista, mukaan lukien oikeudesta yksityisyyteen? Näin ei kuitenkaan nyt toimita, vaan meitä ajetaan yhä vahvemmin kiinni yhdysvaltalaisiin palveluihin.
Samat ongelmat ovat nähtävissä myös organisaatioiden tasolla. Suomalaiset firmat, koulut, kirjastot, sairaalat, jne. käyttävät suljettuja ohjelmistoja, joita yhdysvaltalaiset firmat tarjoavat. Juuri mediaan noussut uutinen Apotti-järjestelmästä, minkä käyttöönottoa ollaan aloittamassa Etelä-Suomessa, on hyvä esimerkki. Se on mm. järjestelmä, jolla potilastietoja käsitellään, ja uutinen käsittelee juuri ongelmaa tietoturvassa. Palvelun tarjoaa yhdysvaltalainen Epic Systems-yritys. Kenenköhän idiootin idea tämäkin oli? Ja mitkä ovat motivaatiotekijät päätöksen takana? Sidotaan suomalaisten terveys- ja sosiaalitiedot järjestelmään, jota hallitsee yhdysvaltalainen yritys! Valtava riski tietoturvalle ja samalla teemme itsestämme riippuvaisia ulkoisista tekijöistä. Mikä voisikaan olla parempi idea?
Kuvitellaanpas vielä huvikseen toinen skenaario, missä selvästi tulee esille tämä piilevä kyberuhkamme. Kuvitellaan että USA, syystä tai toisesta, ryhtyy agressioon Suomea vastaan. Sotilaalliseen tai muuten. Sitomalla itsemme niin tiiviisti yhdysvaltalaisiin yrityksiin, jotka sotatilanteessa mitä luultavimmin nopeasti taipuisivat USA:n valtion tahtoon, olemme tehneet itsestämme hyvin haavoittuvaisen. Kuinka paljon suomalaisesta yhteiskunnasta he voisivat lamauttaa? Sairaaloiden tietojärjestelmät voisivat lakata toimimasta. Koulut enemmän tai vähemmän lamaantuisivat, samoin kirjastot. Paljonko kaupat ovat riippuvaisia samanlaisista firmoista? En tiedä. Entä jos jokainen Android-puhelin ja Windows-tietokone lakkaisi toimimasta? Pankkipalvelut ovat yhä enemmän sähköisiä, kuten on kaikki muukin, millä niihin päästäisiin silloin käsiksi? Useat nuoret eivät edes omista televisiota tai radiota, vaan käyttävät niitä sen sijaan tietokoneella tai puhelimella. Miten kansalaisille voitaisiin silloin sujuvasti viestiä? Miten tämä vaikuttaisi postin ja muun logistiikan järjestelmiin? Bussien ja junien? Lentokoneiden?
Eiköhän olisi jo korkea aika lopettaa tämä naurettavuus ja oikeasti investoida vapaisiin ohjelmistoihin, joita kaikki kunnat voisivat käyttää, soveltaa ja parantaa? Päättäjien olisi kenties myös aika oikeasti puolustaa Suomen itsenäisyyttä, muutenkin kuin puheissaan.